Algemeen

Seks met patiënten niet oké volgens rechter

Seks met patienten op zorgboerderij was schering en inslag

Afbeelding © Google Streetview

De christelijke genezer Aaldert van E. is door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat hij seks had met vrouwen die hij op zijn zorgboerderij in Ridderkerk en Meerkerk behandelde. Hij maakte daarbij volgens de rechter misbruik van de machtspositie die hij verworven had. De vrouwen vonden het namelijk moeilijk om nee te zeggen tegen hem. Dat kwam niet alleen doordat ze voor hun behandeling van hem afhankelijk waren geworden, maar ook omdat ze ook onderdak hadden gekregen in de zorghoeve. Soms waren ze zelfs door hem in het team opgenomen.

De zorgboerderijen waren opgericht zodat vrouwen er in een veilige omgeving terecht konden om te herstellen van een trauma of depressie. Op het eerste gezicht een nobel streven, maar tijdens de rechtszaak bleek de werkelijkheid anders. Voorganger en therapeut van E. bleek bij vrijwel alle vrouwelijke cliënten aan te sturen op seks. Dit zou deel van hun therapie zijn volgens hem, want seksuele aanraking was helend. Sommige vrouwen waren sterk genoeg om zijn avances te weerstaan, maar een deel was zo kwetsbaar dat ze toegaven en met hem naar bed gingen.

Voor deze vrouwen was de seks verre van helend. De rechter vindt dan ook dat van E. zijn machtspositie ten opzichte van de vrouwen heeft misbruikt. Ze waren kwetsbaar en daar heeft hij willens en wetens gebruik van gemaakt. Er was in beginsel weliswaar een bepaalde mate van vrijwilligheid tijdens de seks, maar de vrouwen gaven wel aan dat ze niet meer konden stoppen toen ze dat eenmaal wilden.

De rechter neemt het van E. ook kwalijk dat hij de cliënten na verloop van tijd bewust bevorderde tot lid van het team. Volgens hem deed de genezer dat vooral om zich in te dekken. Seks met collega’s lijkt namelijk een stuk beter dan seks met je cliënten, zou de redenatie van geneesheer van E. zijn geweest. Dat maakte echter weinig uit voor de rechter, want de vrouwen zelf werden er hoe dan ook door beschadigd. Een zorginstelling zou een volledig veilige haven moeten zijn maar van E. heeft de vrouwen die hij behandelde meer kwaad dan goed gedaan.

Reacties

reacties